
Munish Wadhia
29 mars är det vernissage för Munish Wadhias soloutställning Från Raan of Kutch till Carl Gustafs stad. Här kommer besökaren att möta en storskalig installation, där färg, form och doft tillsammans suddar ut gränserna mellan det främmande och det familjära.
Från Raan of Kutch till Carl Gustafs stad
29 mars – 7 september 2025
Konstnären Munish Wadhia undersöker på ett lekfullt och tvärvetenskapligt sätt teman kring kollektiva minnen, arv och identitet. Med en kolonialkritisk blick ifrågasätter han på förhand givna strukturer, och synliggör de många lager som finns i historien. I en samtid som ofta präglas av ett vi och ett dem, visar konstnären på hur både människor, motiv, och symboler befinner sig i en ständig pendelrörelse, och inte i separata utrymmen.
På Eskilstuna konstmuseum kommer besökaren att möta en storskalig installation, där färg, form och doft tillsammans suddar ut gränserna mellan det främmande och det familjära. Här vävs trådar från Munish Wadhias egen bakgrund samman med det historiska och det lokala. Tillsammans bildar de en komplex väv som utmanar besökaren att se bortom invanda tankemönster
Munish Wadhia är född 1972 i Kenya och har en magisterexamen i måleri från Royal College of Art i London. Han är numera bosatt och verksam i Sverige. Wadhia har bland annat ställt ut på Konstakademien, Södertälje konsthall och Tändsticksmuseet i Jönköping. Sommaren 2024 medverkade han i grupputställningen Stockholms kosmologi, på Liljevalchs. Munish Wadhia har också medverkat som paneldeltagare och Artist-In-Residence i projektet ”Samlande tankar” på Grafikens hus och hösten 2024 påbörjade han ett sex månaders långt residens på IASPIS i Stockholm.
Carl-Axel Valén-stipendiat 2024
Munish Wadhia var 2024 års Carl-Axel Valén-stipendiat. Motiveringen löd:
”Munish Wadhia erhåller Carl Axel Valéns stipendium 2024 för sitt lekfulla och öppet undersökande sätt att arbeta med bildmaterial och berättande. Munish Wadhia synliggör, med ett stort mod och en skarp kolonialkritisk blick, frågor kring kollektiva minnen, historia, arv och identitet.
Genom ett fritt utforskande och ett tvärvetenskapligt arbetssätt tar sig Munish Wadhia an det utvidgade måleri där han med ett flertal olika tekniker och objekt skapar rumsliga miljöer, som med sin färg, form och doft öppnar upp, väcker nyfikenhet och bjuder in besökaren. I den rumsliga miljön, flätas berättelser samman och alternativa samband synliggörs. Berättelser med fokus på identitet där vi, besökarna, blir påminda om hur vi är medskapare till våra identiteter och hur vi kan välja att gå utanför på förhand givna strukturer.”
Jury: Maria Hallberg, museichef, Maria Nordin, konstnär, och Jan Watteus, konstsamlare.